Dementie en trauma

“…Dementie geeft de zieke een kans om ervaringen te verwerken die hij of zij in het verleden diep heeft weggestopt en die nu in het verborgene van zijn of haar ziel leven. Die ervaringen werden ooit weggestopt, omdat ze bijvoorbeeld te heftig waren om te verwerken of omdat er daartoe geen mogelijkheid was…” Hans Stolp over zijn nieuwe boek: “Heeft Dementie zin”. Dit las ik bij de koffie op zondag toen ik in Facebook aan het scrollen was.

Mooi beschreven, het doet me veel. Ik herken van wat we in opstellingen ervaren. Mensen hebben een trauma meegemaakt en hebben als gevolg daarvan overlevingsdelen in het leven geroepen om met het trauma om te kunnen gaan. Op latere leeftijd is het helend om je gezonde delen te versterken en met hulp daarvan alsnog het trauma aan te kunnen kijken. Wat ik me na het lezen van dit artikel afvraag is of je dementie kan voorkomen of milder te laten verlopen door het verwerken van trauma’s op eerdere leeftijd? Een opstelling van het Verlangen (methode IoPT ontwikkeld door dr. Franz Ruppert) is naar mijn ervaring een mooie manier om aan je trauma’s te werken.

Over wetend veld

Enkele jaren geleden maakte ik kennis met deze eigenaardige manier om betekenisvolle stappen te zetten. Sindsdien raak ik steeds meer gefascineerd door de effectiviteit van deze methode. Op de avonden die we organiseren, maar ook bij de individuele opstellingen en de lessen die ik verzorg op de Hogeschool Rotterdam, telkens weer zie ik hoe veel dit voor mensen betekent.
Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.