Opstellingenlab Hogeschool Rotterdam

Vorig jaar konden we experimenteren met bijeenkomsten over organisatieopstellingen in het onderwijs. Dat smaakte naar meer, en dit jaar hebben we 7 bijeenkomsten gepland, waarvan er nu één geweest is. De eerste keer begon met een presentatie van Arie van de Wijst over systemisch werk. Daarna hebben we onderzocht wat er systemisch gebeurd bij vervanging in het kader van zwangerschapsverlof. Het was helder: zolang degene die met verlof gaat de taak niet innerlijk overdraagt kan de vervanger niet in zijn of haar kracht staan, ook al heeft de manager de taak overgedragen. Interessant natuurlijk waarom de taak niet losgelaten wordt: afgezien van persoonlijke redenen speelde angst een hoofdrol, namelijk de angst dat de taak bij terugkeer niet meer opgenomen mag worden, misschien omdat de vervanger het beter doet?

oplossing

De oplossing kwam doordat de manager uitdrukkelijk bevestigde dat de taak bij terugkeer weer naar de oorspronkelijke werknemer zou gaan. Toen dat gebeurde kon de werknemer die vervangen zou worden de taak loslaten en haar aandacht geven aan haar zwangerschap, en kon de taak zich binden aan de vervanger.

Over wetend veld

Enkele jaren geleden maakte ik kennis met deze eigenaardige manier om betekenisvolle stappen te zetten. Sindsdien raak ik steeds meer gefascineerd door de effectiviteit van deze methode. Op de avonden die we organiseren, maar ook bij de individuele opstellingen en de lessen die ik verzorg op de Hogeschool Rotterdam, telkens weer zie ik hoe veel dit voor mensen betekent.
Dit bericht is geplaatst in Uncategorized met de tags . Bookmark de permalink.