Een aantal van de systemen waarin leraren werken
Als leraar maak je deel uit van veel verschillende groepen. In onze termen: systemen. Al deze systemen kennen hun eigen – vaak ongeschreven – eisen. Het is een hele kunst om aan al die eisen te voldoen. Dat wordt nog lastiger als je merkt dat deze eisen nogal eens tegenstrijdig zijn.
Door het werken met opstellingen kun je inzicht krijgen in de achterliggende redenen van je gedrag, en kun je dat gedrag ook daadwerkelijk beïnvloeden. Dat heeft ook meteen zijn weerslag op de systemen waar je deel van uitmaakt:
Een collega stelde een zeer stille leerling op die niet mee wilde doen in de les. In de opstelling werden ook de ouders van zowel de collega als de leerling geplaatst. De volgende les was de leerling actiever en was er contact. Hij kon zelfs samenwerken met een medeleerling.
Een opstelling over de relatie met de directie maakte duidelijk dat deze (letterlijk) met de rug tegen de muur stond. Door op de juiste plek te gaan staan verbeterde de relatie en was er minder strijd.
Je kunt een onderwijsopstelling doen in een individuele sessie of een opstellingenavond. Het kan ook verhelderend zijn om samen met collega’s te komen. De opstellingen kunnen dan het karakter krijgen van intervisie.