Keuzevak systemisch onderwijs

Eerder schreef ik al over dit keuzevak. Nu we een aantal weken bezig zijn is het tijd voor een update.

Genogram

Elke student heeft een genogram gemaakt en daar iets over verteld in de groep. Vervolgens mochten ze een opstelling over dat genogram doen. Niet iedereen voelde daar voor, en dat hebben we gerespecteerd. De opstellingen die we wel gedaan hebben leverden, naast persoonlijke inzichten, ook goed oefenmateriaal. De drie aspecten uit de theorie kwamen op deze manier als vanzelf naar boven.

Een systemische onderwijsopstelling

Elke les proberen we ook één of meer onderwijsopstellingen te doen. Eén daarvan wil ik hier vermelden. Deze ging over een leerling die altijd maar stil in de klas zat, geen contact maakte en niet meedeed. In de opstelling kwam naar voren dat dit niet te maken had met de persoonlijke verhouding met de student. Toen we de ouders achter deze leerling zetten bleek dat dit het was wat hem volledig in beslag nam, vooral aan de vaderskant.

De volgende week vertelde de student dat het hele beeld veranderd was. De leerling maakte plotseling contact en deed de hele les goed mee, zonder dat de student verdere actie had ondernomen. Wat een mooi resultaat!

Feedback

Zoals bij alle vakken heb ik ook hier om feedback van de studenten gevraagd. Ze waren het er wel over eens dat het in het begin een beetje vreemd was: naast elkaar gaan staan en vertellen wat je ervaart……Nu we een aantal weken verder zijn begrijpt iedereen waar het over gaat en heeft ook iedereen ervaren hoe het is om vraagsteller te zijn en te representeren.

Afsluitend

Nee, een echte afsluiting is er natuurlijk nog niet. De lessen gaan nog een aantal weken door. Ik ben benieuwd wat er verder nog gaat gebeuren!

Over wetend veld

Enkele jaren geleden maakte ik kennis met deze eigenaardige manier om betekenisvolle stappen te zetten. Sindsdien raak ik steeds meer gefascineerd door de effectiviteit van deze methode. Op de avonden die we organiseren, maar ook bij de individuele opstellingen en de lessen die ik verzorg op de Hogeschool Rotterdam, telkens weer zie ik hoe veel dit voor mensen betekent.
Dit bericht is geplaatst in docent - leerling, kinderen, leerstoornissen, onderwijs. Bookmark de permalink.