De Tellende Representant

Af en toe kom je in opstellingen representanten tegen met zeer duidelijk, maar eigenaardig gedrag. Juist die helderheid maakt dat het soms mogelijk is dit te koppelen aan een gedrag van de cliënt dat alleen hij (of zij) kent.

Tijdens het seminar van Franz Ruppert in november 2014 begon een representant meteen toen hij opgesteld werd allerlei bouwkundige elementen te tellen. Ik zie 4 balken, 32 latten in het plafond enzovoorts. In eerste instantie heb je als toeschouwer dan de neiging om te denken dat dat tellen ergens symbool voor staat, maar in dit geval was dat niet zo. De cliënt vertelde dat hij in zijn jeugd altijd aan de realiteit probeerde te ontsnappen door bijvoorbeeld bomen langs de weg te tellen.

Op zulke momenten sta ik telkens weer verbaas over de exactheid van de waarnemingen van representanten. Bij veel waarnemingen zou je kunnen discussiëren hoeveel van de cliënt is, en hoeveel van de persoon die representeert, maar dat lijkt me hier onmogelijk. Wat mooi toch dat wij mensen van elkaar blijkbaar dit soort dingen kunnen “zien”.

Over wetend veld

Enkele jaren geleden maakte ik kennis met deze eigenaardige manier om betekenisvolle stappen te zetten. Sindsdien raak ik steeds meer gefascineerd door de effectiviteit van deze methode. Op de avonden die we organiseren, maar ook bij de individuele opstellingen en de lessen die ik verzorg op de Hogeschool Rotterdam, telkens weer zie ik hoe veel dit voor mensen betekent.
Dit bericht is geplaatst in feitelijke geschiedenis, Ruppert. Bookmark de permalink.