Introductieavond familieopstellingen

Deze week was het zover: onze eerste introductiebijeenkomst. Onze manier om tegemoet te komen aan allerlei vragen over de achtergronden van familieopstellingen die deelnemers vaak tijdens pauzes of na afloop van een bijeenkomst stellen.

Na een korte uitleg over Bert Hellinger en de dire aspecten Ordening, Binding en Balans deden we de eerste oefening. Deze bestond uit het in de ruimte zetten van je ouders, zonder de opstelling echt uit te werken. Dat leverde meteen interessante beelden op, die op verschillende deelnemers grote indruk maakten. Daarna behandelden we het Ordeningsprincipe t.o.v. de ouders. Soms klopte dit met wat we in de oefeningen zagen, soms niet. In ieder geval meteen stof voor een verdiepende discussie!

Omdat we tijdens het nabespreken op het thema autonomie kwamen gooiden we het programma om en vertelden we iets over hoe kinderen in eerste instantie naar de ouders gericht staan, maar gedurende hun adolescentie zich omdraaien naar hun eigen toekomst. Aansluitend konden een aantal deelnemers hun ouders opnieuw opstellen, maar nu met de nadruk op hun eigen positie. Ook hier weer mooie beelden en natuurlijk weer veel discussie over wat er nu precies te zien was, of wat de ervaring van de vraagsteller was.

Al met al een interessante avond, zowel voor ons als opstellers als voor de deelnemers. Zeker voor herhaling vatbaar!

Over Wetendveld

Wetendveld is het samenwerkingsverband van Selma van Huijzen en Ton Meulman
Dit bericht is geplaatst in introductie, ordening. Bookmark de permalink.